Sabtu, 22 September 2012

Humor Chic Luxury News - CITYPRESS NEWSPAPER (Athens GREECE) "Ο σοσιαλισμός δεν ταιριάζει στη βιομηχανία πολυτελείας"LVMH Ceo Bernard Arnault by aleXsandro Palombo


 
Οι γελοιογραφίες του aleXsandro Palombo δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα
 
Ο Εντουάρ ντε Ρότσιλντ, γόνος της γνωστής τραπεζικής δυναστείας και κύριος μέτοχος της αριστερής «Libération», διασταυρώνει τα ξίφη του με τον πλουσιότερο άντρα της Ευρώπης –και τέταρτο πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο–, ιδιοκτήτη του ομίλου Louis Vuitton Μπερνάρ Αρνό, με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Αρνό να αποφύγει τη φορολογία με συντελεστή 75% σε εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαφημιστικός πόλεμος
Την αρχή έκανε η γαλλική εφημερίδα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με το προκλητικό πρωτοσέλιδο «Άντε χάσου, πλούσιε μαλ…», έναν τίτλο που παραφράζει μια ατάκα του Νικολά Σαρκοζί προς έναν αγρότη που είχε αρνηθεί να του σφίξει το χέρι. Στην περίπτωση εκείνη ο μαλ… ήταν φτωχός, ενώ ο κ. «Louis Vuitton», προσωπικός φίλος και κουμπάρος του Σαρκοζί, απάντησε με μήνυση για δυσφήμηση, χαρακτηρίζοντας τον τίτλο «χυδαίο και βίαιο».
Η εφημερίδα επανήλθε, την επόμενη μέρα, με δεύτερο ειρωνικό πρωτοσέλιδο, γεμάτο διαφημίσεις ανταγωνιστικών πολυτελών οίκων και τίτλο: «Αρνό, αν γυρίσεις, θα τα πάρουμε όλα πίσω». Ο Αρνό όχι μόνο δεν γύρισε, αλλά χτύπησε τη «Libération» εκεί που πονάει, αποφασίζοντας την απόσυρση όλων των διαφημιστικών καταχωρίσεων του ομίλου LVHM. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, την απόφαση ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες πολυτελών ειδών, κι έτσι τα δύο πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις περί «αριστοκρατών που δραπετεύουν την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική αλληλεγγύη» ενδέχεται να κοστίσουν στην εφημερίδα ακόμα και 700.000 ευρώ.

Ο κ. «Louis Vuitton»
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας επιμένει ότι η αίτηση για βελγική υπηκοότητα κατατέθηκε ενόψει μιας επενδυτικής κίνησης που ετοιμάζει, και όχι για να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση. Ως Βέλγος υπήκοος, πάντως, θα μπορούσε να ζητήσει την ιθαγένεια και να απολαύσει τον φορολογικό παράδεισο στο Μονακό, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ως Γάλλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρνό γίνεται εμιγκρές λόγω… σοσιαλισμού. Για ανάλογους λόγους μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1981, όταν στη χώρα εξελέγη ο προηγούμενος σοσιαλιστής πρόεδρος, ο Φρανσουά Μιτεράν. Επέστρεψε στη Γαλλία μόλις η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πιο συντηρητικό οικονομικό μοντέλο, και το 1989, μετά από μια σειρά επιθετικών επιχειρηματικών κινήσεων αλλά και πολλών κρατικών επιχορηγήσεων, ανέλαβε τη Louis Vuitton - Moët Hennessy (LVMH). Έναν κολοσσό πολυτελών ειδών, που σήμερα έχει στην κατοχή του φίρμες όπως οι Moët et Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, Krug, Mercier, Hennessy, Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi, Emilio Pucci, Marc Jacobs, Donna Karan, Céline, Guerlain, Givenchy, De Beers, Bulgari, TAG Heuer, καταστήματα όπως τα Sephora, εμπορικά κέντρα στο Παρίσι, τον όμιλο ΜΜΕ και την εφημερίδα «Les Échos» και δεκάδες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι εταιρείες του ομίλου προσφέρουν κάποια από τα γνωστότερα και πιο ακριβά είδη πολυτελείας στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η προσωπική περιουσία του κ. «Louis Vuitton» ξεπερνά, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», τα 30 δισ. ευρώ και οι ετήσιες απολαβές του φτάνουν τα 11 εκατ. ευρώ. Πέραν των επιχειρήσεων, ο Αρνό, γόνος αστικής οικογένειας, είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης και πάτρωνας των τεχνών. Έχει αναλάβει μεγάλες χορηγίες σε σημαντικές εκθέσεις, ενώ μέσω του ιδρύματος του ομίλου στηρίζει προγράμματα πολιτιστικής κληρονομιάς, νέα ταλέντα και αναλαμβάνει έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με τον σημαντικότερο τίτλο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτόν του Ανώτατου Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, τον οποίο προφανώς θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες.